Bloggarkiv

" Två små svart/vita grafiska blad "“Varje år sedan 1979 har Nobelpristagarna i fysiologi eller medicin och Karolinska Institutets Nobelkommitté träffats på Thielska galleriet och ätit en middag i början av ”Nobelveckan” i december. (fast nuförtiden blir det inte på Thielska utan på Waldemarsudde)
Avsikten är att Nobelkommittén som oftast under flera år följt de nominerade pristagarnas forskning och pristagarna ska kunna lära känna varandra också på det mer personliga planet. En middag både med musikaliska inslag samt föredrag av dåvarande intendenten Ulf Linde och den nuvarande, Nina Öhman. (För övrigt brukar middagen tillagas i intendentens privata kök). Jan Lindsten, den konstintresserade dåvarande sekreteraren vid Karolinska Institutets Nobelkommitté tog det året (1979) initiativet att fråga konstnärerna Eva Stockhaus och Karl Axel Persson om de ville utföra var sitt svartvitt grafiskt blad som skulle vara infällda i menyernas framsida.
Eftersom par/medbjudna inte skulle få samma blad så fick det alltså bli två konstnärer som gjorde var sitt blad.  Nu för tiden aväts denna middag på Waldermarsudde.
Bladen skulle passa till menyernas storlek och pappersformatet får därför inte överstiga 23 x 15 cm stående.  De första 28 exemplaren av varje upplaga går till middagsgästerna och motivvalet bestämmer konstnärerna. Alltsedan 1979 har alltså många av våra främsta konstnärer, unga som gamla, inbjudits att göra ett litet svartvitt grafiskt blad för detta speciella tillfälle, nu en imponerande samling och en tradition som vi får hoppas kommer att fortsätta många år till.
Det lilla formatet, det svarta och det vita är en konstnärlig utmaning tack vare sin ”begränsning”. Universums eller mikrokosmos oändlighet kan också finnas i några kvadratcentimeter papper.” 

Lars Nyberg 
2015 - års menyblad
av

Nina Bondeson
&
Jim Berggren
Om mig

Mitt foto
Mölndal, Sweden
visual artist